Jerash

Alternate Text
Kristien, onze Jordanië-expert, helpt je graag verder.

De ruïnes van Jerash zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Jordanië en zijn nog steeds in staat om de geesten van Rome op te roepen. Het is het beste voorbeeld in het Midden-Oosten van een Romeinse provinciestad, en is opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Geschiedenis van Jerash

In de hoogtijdagen had Jerash – in de Romeinse tijd bekend als Gerasa – een bevolking van een kleine 20.000 inwoners en hoewel het op geen enkele grote handelsroute lag, floreerden haar burgers van de goede landbouwgrond eromheen. De oude ommuurde stad die vandaag overleeft was het administratieve, commerciële, maatschappelijke en religieuze centrum van Jerash. Het grootste deel van de bewoners leefde in het oosten van Wadi Jerash – nu de moderne stad Jerash – en de twee centra werden verbonden met verhoogde wegen en processiepaden.

Een unieke ervaring

Probeer terwijl u rondwandelt in Jerash het leven van 2000 jaar geleden in te beelden: het centrum bruist van winkels en handelaars, naast de koelwaterfonteinen en spectaculair geschilderde gevels. Beeld u in dat de vandaag lege nissen gevuld zijn met geschilderde beelden; gebouwen nog steeds gekleed in marmeren gevels en versierd met gebeeldhouwde pauwen en schelpmotieven, en kerken overgoten met Toscaanse terracotta dakpannen. Voor een visuele reconstructie van de mooiste gebouwen van Jerash kunt u de tekeningen bij het bezoekerscentrum bekijken.