Titicaca Meer

Alternate Text
Katrien, onze Peru-expert, helpt je graag verder.

Een onmiskenbaar kalmerend en majestueus zicht, is Titicacameer 's werelds grootste hooggelegen waterlichaam. Met 284m diepte en meer dan 8300 vierkante kilometer in het gebied, is het vijftien keer de grootte van het Meer van Genève in Zwitserland en hoger en iets groter dan Lake Tahoe in de VS. Een immense regio zowel in termen van geschiedenis als de breedte van zijn magisch landschap, geeft het Titicaca Meer de meeste mensen het gevoel dat ze op de top van de wereld zijn. Meestal rustig en spiegelachtig, weerspiegelt het diepblauwe water de uitgestrekte hemel terug op zichzelf. Overal langs de horizon – die van u lijkt weg te buigen – is het groene Andesgebergte te zien, die zijn oude rug naar de zon optilt. Aan de Boliviaanse kant is het soms mogelijk om de ijskappen van de Cordillera Real bergketen te herkennen. De grote hoogte (3827m boven de zeespiegel) betekent dat recente nieuwkomers uit de kust het rustig aan moeten doen voor een dag of twee, hoewel zij die uit Cuzco komen, reeds geacclimatiseerd zullen zijn.

Gebieden van het Nationaal Reservaat

Een Nationaal Reservaat sinds 1978, heeft het meer dan zestig soorten vogels, veertien soorten inheemse vissen en achttien soorten amfibieën. Het wordt vaak gezien als drie afzonderlijke gebieden: Lago Mayor, het belangrijkste, diepe deel van het meer, Wiñaymarka, het gebied met verschillende eilandengroepen die zowel het Peruaanse en Boliviaanse Titicaca omvatten, en de Golfo de Puno, de baai omsloten door de schiereilanden Capachica en Chucuito. De dorpen die langs de oevers liggen, zijn voornamelijk afhankelijk van graasdieren voor hun levensonderhoud, omdat de hoogte het groeipotentieel van de meeste gewassen beperkt. Vandaag is Puno de grootste nederzetting en haven in het hele Titicacameer. Dichtbevolkt sinds ruim voor de komst van de Inca's, is de regio van de oever van het Titicaca Meer ook de thuisbasis van de mysterieuze en oude torengraven, plaatselijk bekend als chullpas: ringen van lange, cilindrische stenen grafkamers, vaak ​​in kanteelachtige formaties.

Authentiek traditionele eilanden

Er zijn meer dan zeventig eilanden in het meer, waarvan het grootste en meest heilige het Isla del Sol (Eiland van de Zon), een oud Inca-tempelterrein aan de Boliviaanse kant van de grens; Titicaca is een Aymara woord voor "Puma's Rots", dat betrekking heeft op een ongebruikelijke kei op het eiland. Aan de Peruaanse kant van het meer kunt u de ongewone Uros eilanden bezoeken. Deze drijvende platformeilanden zijn opgebouwd uit riet – raar om over te lopen en nog vreemder om te leven. Nog veel spectaculairder zijn twee van de bevolkte, vaste eilanden, Amantani en Taquile, waar de traditionele levensstijl van deze krachtige gemeenschappen de bezoekers een echte smaak van pre-veroverings-Andes-Peru geven.