Damaraland

Alternate Text
Katrien, onze Namibië-expert, helpt je graag verder.

Damaraland is vooral bekend voor de Twyfelfontein. Toen zich in 1947 blanke boeren in de streek vestigden, bleek de bron minder betrouwbaar dan gedacht, hetgeen de huidige naam inspireerde. In 1964 werd de onderneming verlaten, maar de naam is gebleven. De vallei werd beroemd toen er vele honderden prehistorische rotstekeningen werden ontdekt. De tekeningen zijn niet alleen vanwege hun ouderdom bijzonder, maar ook omdat ze in het steen gekerfd zijn terwijl primitieve kunst meestal werd geschilderd met natuurlijke pigmenten en houtskool.

De woestijnolifant en -neushoorn

Damaraland lijkt op het eerste gezicht een rotsachtige woestijn waar overleven onmogelijk lijkt. Toch leven in dit gebied de laatste woestijnolifanten en woestijnneushoorns. Dit is zeer uniek omdat dit de laatste olifanten en neushoorns zijn die niet in een park leven. In de loop der jaren hebben deze dieren geleerd in deze droge woestijn te overleven. Zo hebben zij veel minder water nodig dan de normale Afrikaanse olifant en neushoorn en kunnen zij grotere afstanden afleggen.

Petrified Forest

Het Petrified Forest bestaat uit zo'n vijftig versteende bomen, van ongeveer 300 miljoen jaar oud. De bomen zijn waarschijnlijk aangespoeld, en zo goed geconserveerd dat het moeilijk is ze van "echte" bomen te onderscheiden. De Organ Pipes zijn bijzonder gevormde basaltblokken in de buurt van de Burnt Mountain. Deze berg is 120 miljoen jaar geleden overspoeld door vulkanisch magma, waarbij de hele berg is verkoold. Er is nog steeds geen begroeiing mogelijk. Een andere bijzondere berg is de Brandberg, waar diverse duizenden jaren oude rotstekeningen van de Bushmen te vinden zijn.