Antananarivo

Alternate Text
Kristien, onze Madagaskar-expert, helpt je graag verder.

Antananarivo is een bruisende plek met activiteiten op elke hoek. Hier overspoelen mensen de straten, wandelen ze op de middelste rijstroken tussen het verkeer, kloppen ze op taxiramen en verkopen ze alles wat u maar kunt bedenken – fruit, zonnebril, bloemen, mobiele telefoons, rekenmachines, bamboe, zelfs levende dieren. Op het eerste gezicht lijkt de hoofdstad van Madagaskar op een mediterrane heuvelstad, met zijn hoogste punt 2643m boven de zeespiegel. Maar het meeste van Antananarivo, ook wel bekend als 'Tana', ligt op ongeveer 1400m. Het te voet verkennen van de rijke culturele, historische en architectonische bezienswaardigheden is eenvoudig, indien u bereid bent om honderden oude stenen trappen te beklimmen en u te vermengen in de strijd van de stad. Geef het gerust drie dagen om deze afbrokkelende heuvelhoofdstad als geen ander te ervaren. U zult niet teleurgesteld zijn.

Geschiedenis van Tana

Antananarivo was oorspronkelijk bekend als Analamanga (Blauw Bos), en wordt verondersteld bevolkt geweest te zijn door de Vazimba, mysterieuze voorouders van de hedendaagse Malagasi. In 1610 veroverde een Merina koning, genaamd Andrianjaka, de regio, stationeerde een garnizoen van 1000 man om zijn nieuwe nederzetting te verdedigen, en noemde het Antananarivo, 'Plaats van 1000 Krijgers'. In de late 18de eeuw verplaatste Andrianampoinimerina, de krijgerskoning, zijn hoofdstad van Ambohimanga naar Antananarivo, dat het krachtigste van alle Merina koninkrijken werd. Voor de volgende eeuw was Antananarivo de hoofdstad van de Merina vorsten en de basis van waaruit zij hun verovering van de rest van Madagaskar voerden.

Tana bleef de zetel van de regering in de koloniale tijd, en het waren de Fransen die het centrum van de stad zijn huidige vorm gaven, door twee grote trappen, drooggelegde moerassen en rijstvelden te bouwen, wat het hedendaagse Analakely creëerde. In mei 1929 was de stad de plaats van de eerste grote demonstratie tegen de kolonialisten. Vandaag is Antananarivo provincie het politieke en economische centrum van Madagaskar en heeft het een bevolkingsaantal van ongeveer vier miljoen.