Muscat

Alternate Text
Kristien, onze Oman-expert, helpt je graag verder.

Muscat, de hoofdstad van Oman en verreweg de grootste stad, biedt een boeiende momentopname van het heden en verleden van het land.

Ondubbelzinnig modern

Fysiek is een groot deel van de stad ondubbelzinnig modern: een vormloze groep van laagbouw, witgekalkte voorsteden die zich verspreiden als wildgroei langs de kust, nu de thuisbasis van een bevolking die richting het miljoen gaat - een kwart van het totale land. Het is hier dat u Oman op zijn meest eigentijds en commercieel vindt, geïllustreerd door de weelderige hotels die de zandomzoomde kustlijn van de stad afgaan, ondersteund door chique restaurants en moderne winkelcentra, en doorsneden door een netwerk van brullende, brede snelwegen. Het is ook zonder twijfel de commerciële en administratieve krachtpatser van het moderne Oman, van de statige overheidsgebouwen via de hoofdweg de stad in, tot aan de torenhoge kantoorgebouwen van Ruwi 's Central Business District.

Herinneringen aan het verleden

Belangrijke herinneringen aan het verleden van de stad blijven echter bestaan. Deze omvatten het boeiende havengebied van Muttrah en de nabijgelegen wijk van Old Muscat, verspreid langs een zoutkust omzoomd met oude Portugese forten, kleurrijke moskeeën en diverse traditionele Arabische gebouwen. Dit zijn de plaatsen waar u het sterkste gevoel van de soms ongrijpbare aantrekkingskracht van Muscat krijgt, met haar verleidelijke sfeer van vergane Arabische slaperigheid in een kleine stad, heel anders dan de ietwat anonieme moderne buitenwijken in het westen. Muttrah en het naburige Ruwi bieden de stad het meest interessante nachtleven en het beste uitzicht op het lappendeken van culturen waaruit de stad bestaat: Omani, Indiërs en Pakistanen, met af en toe een vleugje Zanzibar, Baluchi en Iran – een levende herinnering aan het verrassend kosmopolitische verleden van de stad.