Amman

Alternate Text
Kristien, onze Jordanië-expert, helpt je graag verder.

Moderne Arabische flair

Amman is meer een moderne Arabische stad dan een van de grote culturele centra van het Midden-Oosten; het heeft Damascus of Cairo nooit geëvenaard als grote islamitische stad uit de oudheid. Voor wie vanuit Syrië of Egypte komt, kan het, afhankelijk van uw perspectief, zowel verfrissend als teleurstellend modern en verwesterd aanvoelen.

Bewoners praten openlijk over twee Ammans. Conservatief en islamitisch in zijn denkwijze, is Oost-Amman (dat het centrum omvat) de thuisbasis van de verstedelijkte armen, met uitgestrekte stedelijke Palestijnse vluchtelingenkampen aan de rand. Het westen van Amman is een aparte wereld, met lommerrijke woonwijken, trendy cafés en bars, en indrukwekkende kunstgalerijen. Het is onmogelijk om Amman, of zelfs Jordanië, volledig te begrijpen, zonder een bezoek aan beide gebieden.

Kosmopolitische evolutie

Het karakter van de stad is onuitwisbaar veranderd door de komst van honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen en, meer recentelijk, 100.000 Iraakse vluchtelingen, van wie de meesten hoog opgeleid zijn en de grenzen van het culturele leven, dat onder het strenge juk gehouden wordt door islamitische conservatieven, een stuk verlegd hebben. Samen met een jonge generatie Jordaniërs, hebben deze immigranten geholpen om van Amman een tolerante en kosmopolitische stad te maken.

Ga niet naar de hoofdstad met het beeld van middeleeuwse soeks en bazaars, of prachtige moskeeën van het grote architectonische erfgoed van de islam. Ga wel naar Amman om een ​​glimp van een moderne Arabische stad te vangen, om de internationale en cultureel diverse visie op de toekomst te omarmen. Of u nu in de stedelijke westelijke buitenwijken, of de aardse, kinetische chaos van het centrum verblijft, de ontvangst die u krijgt is zeker warm.