Granada

Alternate Text
Katrien, onze Nicaragua-expert, helpt je graag verder.

Bijgenaamd 'de Grote Sultan,' ter ere van de Moorse naamgenoot over de Atlantische Oceaan, werd Granada opgericht in 1524 door Francisco Fernández de Córdoba, en is het de oudste stad van de Nieuwe Wereld. Het werd gebouwd als een showcase stad, de eerste kans voor de Spanjaarden om te bewijzen dat ze meer te bieden hadden dan bizarre religies en geavanceerde militaire technologie, en het heeft nog steeds een bijna koninklijke schoonheid, elk stenen meesterwerk trouw heropgericht volgens de oorspronkelijke specificaties na elke berechting en verdrukking.

"Hier was Granada..."

Een handelscentrum bijna vanaf het begin, werd de positie van Granada als minnares van Lago de Nicaragua nog belangrijker toen de Spanjaarden zich in de jaren 1530 realiseerden dat de Río San Juan bevaarbaar was van het meer naar de zee. Dit maakte Granada rijk – en kwetsbaar. Tussen 1665 en 1670, plunderden piraten de stad drie keer, maar dat was het minste. Onverschrokken werd Granada herbouwd en werd het nog rijker en machtiger, een conservatieve hoeksteen van de Midden-Amerikaanse economie. En, na de onafhankelijkheid van Spanje, koos de stad ervoor om de koloniale hoofdstad, oud rivaal en liberaal bastion León, uit te dagen voor het leiderschap van de nieuwe natie. Spanningen braken uit in de zware burgeroorlog van de jaren 1850, toen het wanhopige León de diensten van de Amerikaanse huurling William Walker en zijn bende 'filibusterers’ contracteerde. Bewapend en gefinancierd door de ontluikende Confederate States of America, versloeg Walker Granada, verklaarde zichzelf tot president en lanceerde een verovering van Midden-Amerika – en faalde. Walker werd in een terugtocht gedwongen na een reeks pijnlijke nederlagen die hem van van Costa Rica noordelijk naar Rivas duwden, en toen hij terugzakte naar zijn oude hoofdstad, stak hij het ​​in brand en liet in zijn as het beruchte bordje: 'Hier was Granada' na.

Heropbouw en bloei

Gelukkig gespaard gebleven van het ergste van zowel de revolutie als de Contra Oorlog, trekken de schoonheid en de locatie van Granada weer business aan. Een massaal restauratieproject – deels van het publiek, maar het grootste deel uitgevoerd door rijke Nicaraguanen en geïnteresseerde expats – herbouwt deze mooie stad in zijn oorspronkelijke glorie. Het is een gastvrije toegangspoort tot Nicaragua. Het is ook een zeer comfortabele uitvalsbasis voor het verkennen van Masaya, de Pueblos Blancos en Volcán Mombacho, of zelfs Managua, slechts een uur rijden.