Lago de Atitlán

Alternate Text
Stefanie, onze Guatemala-expert, helpt je graag verder.

Het Como Meer, volgens mij, raakt de grens van het toegelaten pittoreske, maar Atitlán is Como met de extra versieringen van verscheidene immense vulkanen. Het is echt te veel van het goede. Na een paar dagen van dit onmogelijke landschap, begint men nostalgisch te denken aan de Engelse Home Counties. Aldous Huxley, Beyond the Mexique Bay (1934).

Verbazingwekkende schoonheid

Of u de verfijnde gevoeligheden van Huxley deelt of niet, er bestaat geen twijfel dat het Lago de Atitlan verbazingwekkend mooi is, en de meeste mensen zijn gefascineerd door de schilderachtige excessen van het meer. Ingesloten aan alle kanten door vulkanen en steile heuvels, is het meer minstens 320m diep en 18km op 12km op zijn breedste punt. Afhankelijk van het tijdstip van de dag, verplaatst het water zich door een verbazingwekkende reeks van blauw, staalgrijs en groen, terwijl de zon langs de hemel beweegt. Ochtenden zijn meestal rustig, maar bij het begin van de middag maakt de Xocomil wind een bootreis nogal een rock'n'roll-ervaring.

Dorpjes rond Atitlan

De kracht van de Maya-cultuur is hier duidelijk zichtbaar. Veel van de dorpen blijven intens traditioneel – San Antonio Palopó, Santiago Atitlán en Sololá zijn enkele van de weinige plaatsen in het hele land waar Maya-mannen nog steeds traje dragen – ondanks de aanwezigheid van toeristen. Rond de zuidwestelijke kusten, van Santiago naar San Pablo La Laguna, wordt Tz'utujil gesproken, terwijl van San Marcos La Laguna Cerro tot Oro de Kaqchikel taal overheerst. De meeste reizigers vestigen zich in een dorpje aan het meer en bezoeken andere pueblo's van daar. Panajachel is de belangrijkste badplaats, een even plezierige als toeristische stad die een overvloed aan hotels en restaurants biedt. San Pedro, met lagere tarieven en een party vibe, is de belangrijkste backpacker ontmoetingsplaats, terwijl rustzoekers naar Santa Cruz, San Marcos of geïsoleerde plekken aan de noordkant van het meer trekken. Andere mogelijkheden zijn San Juan, Santiago Atitlán en San Antonio Palopó die allemaal een hotel of twee hebben.