La Paz

Alternate Text
Katrien, onze Bolivië-expert, helpt je graag verder.

Weinig steden in de wereld hebben zo een spectaculaire ligging als La Paz. Een eerste glimp krijgt u als uw bus of taxi over de lip van de smalle canyon kruipt waarin de stad ineengedoken zit, het is een zicht dat uw longen zal laten snakken naar zuurstof die ze niet kunnen hebben. Op meer dan 3500m boven de zeespiegel, te midden van een gekerfd hol in de Altiplano, is het een portret van prachtige contrasten: een centrale cluster van kerktorens en kantoorgebouwen overschaduwd door de prachtige besneeuwde top van de Illimani berg, heerszuchtig rijzend naar het zuidoosten. Aan weerszijden zijn de steile valleihellingen bedekt door de bouwvallige huizen van de armere inwoners van de stad, die vastgeplakt lijken op zelfs de steilste hellingen.

Het hart van Bolivië

Met een bevolking van ongeveer 835.000, is La Paz het politieke en commerciële centrum van Bolivië en de hoofdstad in alles behalve de naam (technisch behoort die eer tot Sucre). Hoewel in zekere mate beschermd van de getijden van de globalisering door de isolatie en unieke culturele opmaak, voelt La Paz zeker deel van de eenentwintigste eeuw; de manische drukte en ongebruikelijke, kosmopolitische uitstraling lokken reizigers keer op keer terug. Opgericht als centrum van de Spaanse macht in de Andes, heeft La Paz altijd een dubbele identiteit gehad, met twee zeer verschillende samenlevingen – de inheemse en de Europese – naast elkaar ​​in dezelfde geografische ruimte. Hi-tech internationale banken en overheidsgebouwen komen in aanraking met levendige straatmarkten die allerlei soorten rituele parafernalia verkopen voor het sussen van de geesten en berggoden, die nog steeds een centrale rol spelen in het leven van de inheemse Aymara.

Ontdek de fascinerende geschiedenis

Afgrijselijke opeenhoping en zwarte vervuiling terzijde, vinden de meeste bezoekers La Paz’ meeslepend leven op straat en enorme culturele energie het waard minstens een paar dagen hier te verblijven, zelfs als conventionele toeristische attracties beperkt zijn tot een verstrooiing van koloniale paleizen, pleinen en kerken in het centrum van de stad. De musea van de stad, die misschien niet volledig recht doen aan de fascinerende geschiedenis en cultuur van Bolivië, zijn niettemin veel verbeterd ten opzichte van slechts een decennium geleden, en garandeert ook ten minste een dag of twee rondkijken. De afwezigheid van groene gebieden is, ondertussen, meer dan verlost door de aanblik van Illimani, die verleidelijk glimt tussen de spleten in de stadsdrukte.