Porto

Alternate Text
Stefanie, onze Portugal-expert, helpt je graag verder.

Van over de Rio Douro bij zonsondergang ziet het romantische Porto, de tweede grootste stad van het land, eruit als een pop-up stad. Een kleurrijke bouwvallige droom met middeleeuwse overblijfselen, extravagante barokke kerken, hoog oprijzende klokkentorens en statige Beaux-Arts gebouwen bovenop elkaar gestapeld en verlicht door schachten van de zon. Als u rondgluurt, vindt u de weg tussen de open ramen, de smalle straatjes en trappen zigzaggend naar nergens.

Historische centrum van Porto

Het historische centrum van Porto is de Ribeira wijk, een Unesco Werelderfgoed Site waar tripeiros (Porto inwoners) elkaar ontmoeten voor oude etalages, op dorpsachtige pleinen en in de oude handelshuizen, waar Romeinse ruïnes schuilen onder de gebouwen. Het spijtige hier en in andere delen van het centrum van de stad zijn de ​​vele vervallen vroeg-20ste-eeuwse herenhuizen, afbrokkelend terwijl de jonge en vermogende bevolking vlucht naar de uitgestrekte buitenwijken aan de zee.

Mekka voor wijnliefhebbers

Cultureel moet Porto niet onder doen voor veel grotere mondiale steden. Als geboorteplaats van porto, is het een langdurig mekka voor wijnliefhebbers. Wijngrotten aan de rivieroevers vragen om aandacht in het nabijgelegen Vila Nova de Gaia, met talrijke kelders open voor proeverijen. Met regelmatige openingen van smakelijke nieuwe keukens, is haar aanbod steeds meer kosmopolitisch. En dankzij een aantal prachtige evenementen, dansen Porto bewoners op 's werelds top rock, jazz en elektronische artiesten. Op warme zomeravonden kan een plein aanvoelen als een enorme braderie.

Charmante taferelen

Natuurlijk is het u vergeven als u zich voornamelijk de rustige momenten herinnert: het klotsen van de Douro tegen de dokken, het fraaie plaatje van waslijnen die hangen te drogen in de rivierwinden, het geslof van de voeten van een weduwe tegen de kasseien, het geluid van rammelende wijn onder een volle maan, de aanblik van jonge minnaars discreet verstrikt onder een prachtige brug, op de rand van een parkfontein, in de afbrokkelende inkeping van een met graffiti gebombardeerde muur...