Belfast

Alternate Text
Karin, onze Ierland-expert, helpt je graag verder.

De stad Belfast was een groot Victoriaans succesverhaal, een industriële groeistad waarvan de welvaart gefundeerd is op handel, vooral linnen en scheepsbouw. Beroemd – of berucht – werd de Titanic hier gebouwd, wat Belfast een tijd lang de bijnaam ‘Titanic Town’ gaf.

"Het schip was oké toen het vertrok"

In 2012 herdacht de stad de 100ste verjaardag van de schipbreuk op 15 april 1912 met de opening van een schitterend Titanic Belfast expositiecentrum. Met negen galeries verspreid over zes verdiepingen, heeft het enorme multi-boegvormig gebouw ongeveer dezelfde hoogte als de Titanic en twee keer de grootte van het stadhuis – het centrum heeft zeker een wow-factor. Het heeft internationale belangstelling gegenereerd, haalt de broodnodige inkomsten binnen en schept banen in een moeilijke economische tijd.

Hernieuwde identiteit

Dit is allemaal een welkome afwisseling van de tijd dat het nieuws over Belfast berichten betekende over "de Problemen." Sinds de wapenstilstand in 1994 heeft de hoofdstad van Noord-Ierland geprofiteerd van zware hotelinvesteringen, vernieuwde kades, een geavanceerd nieuw centrum voor podiumkunsten en belangrijke initiatieven om het toerisme te stimuleren. Hoewel het bombardement van de kantoren op de Canary Wharf in Londen in 1996 het vredesakkoord van 1994 verstoorde, werd de wapenstilstand officieel hersteld op 20 juli 1997, en deze geplaagde stad begon haar zoektocht naar een hernieuwde identiteit.