Beijing

Alternate Text
Nanou, onze China-expert, helpt je graag verder.

De onbezonnen moderniteit van Beijing komt als een verrassing voor veel bezoekers. Doorkruist met snelwegen en verrijkt met hoogbouw, is deze levendige metropool China’s meest dynamische. Duizend jaar lang speelde het drama van de keizerlijke geschiedenis van China zich hier af, met de keizer op zijn troon in het midden van het Chinese universum, en hoewel de stad vandaag een heel andere is, blijft het geestelijk en politiek het hart van het land. Tussen de sluiers van beton en glas zult u enkele van de meest luxueuze tempels en zeker de grootste overblijfselen van de Keizerlijke Tijd vinden. Onverwachts, zijn enkele van de meest aangename schilderachtige plekjes van het land te bezoeken in een dagtocht en, net ten noorden van de stad, slingert een van de beroemdste bezienswaardigheden van de wereld, de lange en eenzame Grote Muur, tussen de heuvels.

Culturele pracht van Beijing

De eerste indrukken van Beijing zijn van een bijna onmenselijke uitgestrektheid, overgebracht door de wildgroei van appartementsgebouwen, waarin de meeste van de 22 miljoen inwoners van de stad wonen en de achtbaansnelwegen die dit doorsnijden. Het is een begrip dat versterkt wordt bij nadere kennismaking, van de prachtige Verboden Stad met zijn enorme rijkdom aan schatten, de betonnen woestijn van het Tiananmenplein en de gigantische gebouwen van de moderne bedrijven eromheen, tot de rijen van kantoorcomplexen langs de mammoetwegen. Buiten het centrum wordt de schaal beter beheersbaar met parken, smalle steegjes en oude sites, zoals de Yonghe Gong, het Observatorium en het mooiste van allemaal, de Tempel van de Hemel, met onderbreking van de onderdrukkende ordelijkheid van de stad en de ongebreidelde wederopbouw. In de buitenwijken zijn de twee zomerpaleizen en de Western Hills begunstigde retraites sinds keizerlijke tijden.

Transportknooppunt

Reizen naar Beijing is geen probleem: het is het centrum van de Chinese transportnetwerk, zodat u hier vroeg of laat ongetwijfeld terechtkomt en – deze hoofdstad vermijden, lijkt moedwillig pervers. Beijing is een leuke plek, maar vergis u niet, het typeert op geen enkele manier de rest van het land.