Siem Reap

Alternate Text
Inge, onze Cambodja-expert, helpt je graag verder.

Siem Reap, gesitueerd in het noorden van Cambodja, vormt de ideale toegangspoort voor een bezoek aan de archeologische site van Angkor Wat. Angkor Wat is een van de grootste religieuze complexen ter wereld. De site strekt zicht uit over ongeveer 400 km² en omvat indrukwekkende monumenten: prachtige tempels, oude waterpartijen,…  Deze getuigen van een uitzonderlijke beschaving. Angkor Wat behoord sinds 1992 tot het Unesco Werelderfgoed. De meest indrukwekkende overblijfselen van het oude Khmer-rijk zijn naast Angkor Wat, de stad Angkor Thom met zijn majestueuze toegangspoorten, het mysterieuze Bayoncomplex en de overwoekerde Ta Prohm tempel. Deze tempels zijn pas in de 19de eeuw ontdekt en waren gedurende vijf eeuwen totaal aan de natuur overgelaten.

Het majestueuze Angkor Wat

Angkor Wat - letterlijk stadstempel - is niet alleen bekend om zijn grandeur, maar ook om zijn sierlijke decoratie, waarvoor u zeker drie of vier uur moet uittrekken. Vooral de bas-reliëfs zijn indrukwekkend: Angkor Wat heeft vier kanten met elk een eigen verhaal. Op de vier zijden hebben de Khmer twee meter hoge bas-reliëfs aangebracht, waarop afbeeldingen van hun geschiedenis en legenden te zien zijn.  Angkor Wat werd gebouwd in opdracht van Suryavarman II. De tempel is gewijd aan Vishnu, de behoeder en beschermer van het universum volgens het Hindoeïsme.

De toegangspoort naar Angkor Thom

Net zoals Angkor What is Angkor Thom gebouwd in de 12de eeuw. Angkor Thom was de laatste hoofdstad van het Khmer-rijk. De stad omsloot een paleis, priesterwoningen, gebouwen van het leger,… U kunt de stad via de Zuidpoort betreden. Hier zult u de beste foto’s maken, hoewel er meestal een paar andere toeristen zullen opstaan - de andere poorten zijn rustiger. Angkor Thom wordt gekenmerkt door zijn 49 gezichtstorens. Het hoofdterras biedt volop mogelijkheden om te fotograferen.

Het mysterieuze Bayon

In het centrum van Angkor Thom vindt u Bayon, gebouwd onder Jayavarman VII.  Als eerste tempel die gewijd werd aan Boeddha, had Bayon een heel ander ontwerp dan de eerdere tempels. De Bayon werd oorspronkelijk op grondniveau gebouwd, maar is later voorzien van drie terrassen. Omdat Angkor Wat zo goed versterkt was, kozen ook de volgende koningen het als hoofdstad. In plaats van nieuwe staatstempels te bouwen, pasten ze Bayon aan. Eeuwenlange wijzingen leidden tot de huidige wirwar van gangen en kamers.

Het overwoekerde Ta Prohm

Vlakbij Angkor Thom vindt u Ta Prohm. Het Ta Prohmcomplex is weelderig begroeid met struiken en bomen, waarvan de tentakelachtige wortels over de stenen kronkelen. Het werd onaangeroerd gelaten door archeologen. Dit alles creëert een serene, mooie en fotogenieke sfeer.