Overberg en de Walvissenkust

Alternate Text
Inge, onze Zuid-Afrika-expert, helpt je graag verder.

Ten oosten van de Wijnlanden ligt een vaag omschreven regio, bekend als Overberg. In de zeventiende eeuw, toen Stellenbosch, Franschhoek en Paarl afgelegen buitenposten waren, was alles daarrond, voor de Nederlandse kolonisten, een suf achterland dat aan het wegdrijven was in het droge zand van de Karoo.

Onbeschrijflijke routes

Van de twee belangrijkste routes door de Overberg, springt de N2 eruit over het interieur, een stuk van vier tot vijf uur schapen, tarwe en bergen. Ten noorden van de N2 ligt Greyton, een charmant, met eiken omzoomd dorp, gebruikt door inwoners van Kaapstad als een ontspannen weekendretraite, en het startpunt van de Boesmanskloof Oversteek – een geweldige tweedaags pad over de bergen in de Karoo. De historische Moravische zendingspost van Genadendal, tien minuten op de weg van Greyton, heeft een vreemde Afro-Germaanse sfeer die een paar uur aangename wandelingen biedt. Swellendam, met zijn goed bewaarde straatbeeld met serene Nederlandse Kaapgebouwen en prachtige landelijk museum, is favoriet voor de eerste nachtelijke stop op een Tuinroutetour.

Walvissen spotten aan de kust

De grootste trekpleister van het gebied is de Walvissenkust, dicht genoeg voor een gemakkelijke uitje vanuit Kaapstad, maar toch verrassend onontwikkeld. De uitzondering is het populaire Hermanus, dat haar bekendheid te danken heeft aan haar status als de whale-watching hoofdstad van Zuid-Afrika. Het geheel van deze zuidelijke Kaapkust is in feite het beste gebied voor whale-watching aan land. Ook langs dit gedeelte van de kust ligt Kaap Agulhas, het meest zuidelijke punt van het continent, waar rotsen de oceaan kozen. In de buurt, en meer exclusief, ligt Arniston, een van de best bewaarde vissersdorpen in het land, en een beetje meer in het oosten De Hoop Natuurreservaat, een spannende wildernis van gebleekte duinen, steile kust en meer walvissen.