Durban

Alternate Text
Inge, onze Zuid-Afrika-expert, helpt je graag verder.

Tot in de jaren 1970, was Durban – de op twee na grootste stad van Zuid-Afrika en de grootste haven van het continent – typisch kustrecreatiegebied van blank Zuid-Afrika, dankzij de tropische kleuren en rondtrekkende bevolking van surfers, levensgenieters en vakantiegaande Jo'burg families. Daarna, in de jaren 1980, zorgde de val van de apartheid voor een groeiende stroom Afrikanen die binnenstroomden van het platteland KwaZulu-Natal, en sloppenwijken en kartonnen krotten onthulden de realiteit van een van de meest onmiskenbaar Afrikaanse stedelijke agglomeraties in het land. De tweede grootste groep van de stad is de Indiase bevolking, waarvan de moskeeën, bazaars en tempels worden afgewisseld met de Victoriaanse gebouwen van het koloniale centrum.

Fascinatie van Durban

Hoewel het strand elk jaar duizenden Jo'burgers naar "Durbs" trekt, ligt de belangrijkste fascinatie van de stad in de zanderige stedelijkheid, een schijnbaar eindeloze strijd om concurrerende culturen met elkaar te verzoenen. Echter, de meeste mensen komen naar Durban omdat het een logische springplank is voor een bezoek aan de regio. De stad is goed verbonden met de rest van Zuid-Afrika, en met de opening van de King Shaka International Airport, begint de stad ook internationale vluchten aan te trekken.

Gevarieerde bezienswaardigheden

Er is genoeg hier om u een paar dagen bezig te houden. De pulserende wirwar van bazaars, steegjes en moskeeën die het Indiase gebied rond Dr Yusuf Dadoo Street maken, is rijp voor exploratie, en er zijn een aantal uitstekende restaurants en uitgaansmogelijkheden rondom de fotogenieke haven van Durban. Opschepperige noordelijke voorsteden, zoals de Berea, een felbegeerde woonwijk op een koelere bergkam, zijn vol van weelderige tuinen en trendy cafés, restaurants en bars.

Historische overblijfselen en entertainment

Durban centrum groeide rond de aankomstplaats van de eerste blanke kolonisten, en de overblijfselen van het historische centrum zijn geconcentreerd rond Francis Farewell Square. Het uitgestrekte strand van Durban aan de oostelijke rand van het centrum is een van de drukste restaurantconcentraties van de stad, een overdaad aan familie-entertainment, en een reputatie voor misdaad (die weliswaar verbeterd is).