Lake Manyara National Park

Alternate Text
Inge, onze Tanzania-expert, helpt je graag verder.

In de Great Rift Valley ten zuiden van de Serengeti en de Ngorongoro krater ligt de Assepoester van Tanzania parken – het vaak vergeten en onderschatte Lake Manyara National Park. Toen Ernest Hemingway geconfronteerd werd met de roestig rode rotsen van de bijna 2000 meter hoge Rift Valley die het park domineert, noemde hij het "de mooiste plek die ik heb gezien in Afrika."

Juweel in Tanzania

Lake Manyara National Park is klein, uitgestrekt over slechts 330 vierkante kilometer langs de voet van de helling met tweederde van het oppervlak ingenomen door het ondiepe alkalische Lake Manyara. Dit serene vlakmeer is een van de zogenaamde Rift Lakes, die zich uitstrekken als juwelen langs de vloer van de Rift Valley. Het park mag dan klein zijn, maar wat het mist in omvang maakt het goed in verscheidenheid. Zijn gamma van ecosystemen op verschillende hoogtes zorgt voor dramatische verschillen in landschap. Het ene moment bent u op reis door een sprookjesachtig bos – het zogenaamde grondwaterbos – van flikkerende, kristalheldere beekjes, watervallen, rivieren en oude bomen; het volgende stoot u op platte grasvlakten die de rand vormen van het meestal onverstoorde meer, roze door honderden flamingo's.

Dierenpracht in de diepe bossen

In het diepe bos slingeren blauwe apen onder enorme vijgen- en tamarindebomen, gigantische baobabs en mahoniebomen, met behulp van hun lange staart als extra ledemaat. Ze hebben oranje ogen, Romeinse neuzen en weemoedige uitdrukkingen. 's Avonds als deeltjes van stoffig zonlicht dansen in de ondergaande zon, is er een uitstekende kans op het spotten van troepen van meer dan 300 olijfbavianen, zittend op de weg, elkaar aan het verzorgen, aan het babbelen en sluimeren, terwijl tientallen stoute baby’s rond hen spelen en oude opa’s hen met argusogen gadeslaan.