Windhoek

Alternate Text
Katrien, onze Namibië-expert, helpt je graag verder.

Windhoek, de hoofdstad van Namibië, ligt in een bekken tussen het Khomas Hoogland, Auas en het Eros gebergte. Het ligt 1680 m boven de zeespiegel, 650 km ten noorden van de Oranje Rivier en 360 km van de Atlantische kust. Als gevolg van puur geluk of een briljante slag van Germaanse planning, is de stad in bijna-het-epicentrum van het land gelegen. Deze locatie heeft duidelijke voordelen als het gaat om het bestuur van een land ter grootte van Namibië, en maakt het de ideale plek om eender welke Namibische reis te beginnen en te plannen.

Bevolking Windhoek

Windhoek is de thuisbasis van ongeveer tweehonderdduizend mensen, een uiterst klein aantal naar wereldwijde normen. Dit aantal groeit snel op dit moment, wat vooral te wijten is aan een gebrek aan werkgelegenheid op het platteland. Ondanks de grote toename van de bevolking in de afgelopen jaren is het centrum van de stad zeer schoon en meestal probleemloos. De meeste toeristen hebben commentaar op de netheid van de stad en benoemen het als de meest on-Afrikaanse stad - een wat omgekeerd compliment.

Koloniale geschiedenis

Het centrum van de stad wordt gekenmerkt door een wildgroei aan Duitse gebouwen, een blijvende herinnering aan de vroege koloniale geschiedenis van Namibië. Vroege gebouwen, zoals de Alte Feste - oud fort - Christuskirche en Tintenpalast - het parlementsgebouw - zijn van bijzonder historisch belang. In een prachtige weergave van ironie was het Alte Feste Fort ooit het bastion van het Duitse kolonialisme en herbergt het nu het Nationaal Museum, dat bijzondere nadruk legt op de vrijheidsstrijd en de onafhankelijkheid van Namibië. Recht tegenover het fort ligt de iconische Reiterdenkmal - paardensportmonument. Andere opmerkelijke gebouwen in Windhoek zijn St. Mary's Cathedral en het Turnhalle gebouw.