Sossusvlei

Alternate Text
Katrien, onze Namibië-expert, helpt je graag verder.

In de Namib woestijn ligt de Sossusvlei (Zuid-Afrikaans voor vallei). Dit is een gebied met rode zandduinen die tot 300 meter hoog kunnen zijn en die zich door de wind langzaam verplaatsen. U geniet van de zonsopgang over de duinen terwijl de temperatuur langzaam klimt. U rijdt langs duin 45 – de meest beroemde – om aan te komen bij Big Daddy die u kan beklimmen.

Beklimming Big Daddy

De beklimming van Big Daddy kan zwaar zijn. Mensen die ’s zomers op het strand wel eens een stuk gelopen hebben, weten hoe vermoeiend dat kan zijn. Denk er dan ook nog even het stijgingspercentage van deze duin bij en u kunt u wel een voorstelling maken van hoe het gaat: elke stap voorwaarts veroorzaakt een kleine zandverschuiving onder uw voeten, direct gevolgd door het weer ietwat naar beneden glijden van de voet. Maar het uitzicht is adembenemend en de beloning als u de top bereikt hebt, is enorm. U kijkt uit over het eindeloze duinenlandschap en aan de andere kant van de duin hebt u nu zicht op Deadvlei, een opgedroogd zoutmeer. Op de vlei staan restanten van bomen, die zeker 900 jaar geleden stierven, de takken wanhopig ten hemel gerezen als biddende om water.

Sossusflei fauna en flora

In het natuurreservaat hebben bomen en planten het niet gemakkelijk. Velen hebben meters lange wortels, die vlak onder het grondoppervlak liggen, waardoor ze zoveel mogelijk vocht op kunnen vangen. Niet alle planten hebben zulke lange wortels, er zijn ook planten die gewoon een hele lange slaap houden totdat het weer gaat regenen. Valt er een druppel water op een verdroogd uitziend plantje, dan opent het zich en springt er een zaadje over dat weer voor nieuwe plantjes gaat zorgen.

Niet alleen de planten hebben zich aangepast aan de droogte, ook de 'torrekies' (torretjes). Zij hebben groeven op hun schild waarmee ze het water van de ochtenddauw opvangen. Als ze voorover buigen loopt het water in hun mond. De hier voorkomende spinnen lessen hun dorst dan weer door deze torretjes te vangen.