Sainte Marie

Alternate Text
Kristien, onze Madagaskar-expert, helpt je graag verder.

Sainte Marie is een slaperig eiland voor de oostkust van Madagaskar, omringd door verlaten stranden met zacht zand en palmbomen, traditionele vissersdorpjes en slechts een handvol kleine lodges. Het eiland staat bekend om zijn zeevruchten en is de beste plek op Madagaskar om krab te eten. Als u dapper bent, kunt u ook proeven van het eilanddrankje – kokosmelk met een grote mate van Pastis.

Kleurrijke geschiedenis

Ile Sainte Marie is ongeveer 60 kilometer lang en 5 kilometer breed en heeft een kleurrijke geschiedenis: in de 17de en 18de eeuw was het een populaire uitvalsbasis voor de piraten van de Indische Oceaan. Er is een stad, Ambodifotatra, met een paar cafés, een grote kerk en een drukke markt. Talrijke dorpen liggen verspreid over het eiland en hebben bamboehutten, vette eenden die de weg oversteken en ganzen die in de kuilen met regenwater zwemmen. Mango, kruidnagel, kaneel en broodfruitbomen staan langs de wegen, die nooit ver van de stranden liggen, waar prauwen zijn aangemeerd in het ondiepe water. Als u ’s avonds door de dorpen fietst, ruikt u de bereiding van het voedsel, hoort u de muziek uit de radio’s klinken en onder een boom in Volihava dorp is er vaak een groep mannen jeu de boules aan het spelen.

Ongerepte schoonheid

Ile Sainte Marie kan vanaf april tot december bezocht worden, maar is bijzonder lonend van juli tot september, wanneer vele groepen walvissen komen om te broeden en kalveren in de kalme wateren van de Antongil Baai. Met al deze aanlokkelijke mogelijkheden op slechts een korte vlucht van Tana is het verwonderlijk dat dit eiland zo grondig ongerept gebleven is.